Værktøjskassen

Værktøjskassen til pårørende


1: Det kan aldrig nogensinde være din skyld
Det er typisk for en afhængig at fralægge sig skyld og måske endda, pålægge den andre. Men husk, det er og kan aldrig være dit ansvar, det ligger udelukkende hos den afhængige. Jo stærkere du står, desto mere klart ser den afhængige sig selv.


2: Tal med andre om det
Du skal ikke være alene med dine bekymringer eller føle, at det er illoyalt at dele. Det er altid okay at sige det højt og du har ret til at føle, hvad du føler.


3: Forsøg aldrig at tale med din pårørende når de er under påvirkning
Der bliver ofte sagt meget i påvirket tilstand og ofte ting, den afhængige aldrig ville mene eller sige i upåvirket tilstand. Undgå konfrontation med den påvirkede og træk dig, fysisk såvel som psykisk.
Der er kun to tabere i en sådan konfrontation og
den fremstår langt klarere og stærkere når din
pårørende ikke længere er påvirket.


4: Bliv på din egen bane halvdel

Når du er klar til samtalen, tal så altid ud fra dig selv og dine følelser, fokuser på ‘jeg’ i stedet for ‘dig’.
Kom ikke med løsningsforslag og trusler, men forklar hvad afhængigheden gør ved dig.


5: Gør dig uafhængig af den afhængige
Forandring starter hos dig. Det er kun den afhængige selv, der kan træffe valget om at gøre op med deres afhængighed, du kan vælge aktivt at støtte, men ønsket om forandring skal komme fra dem selv. Den rejse de skal på, er de nødt til at tage selv.


6: Giv ansvaret tilbage til den afhængige
Selvom du fjerner flaskerne og vender det blinde øje til med de bedste intentioner, kan det være med til at gøre plads til og dække over omfanget af afhængigheden.
Du gør både dig og den afhængige en bjørnetjeneste når du holder sikkerhedsnettet ude og slører graden af afhængigheden og denskonsekvenser. Man er nødt til at turde give plads til at behovet for behandling og opgør bliver tydeliggjort for den afhængige så vedkommende selv kan tage ansvar og tage beslutning for deres fremtid. (og velvære?)


7: Find noget der giver dig glæde og mening
Tillad dig selv at give dig selv plads og omsorg og tag ting op, du ved gør dig glad.
Det er vigtigt, at du ikke bare er pårørende, men at dustadig husker på og værner om, at du er dig.


8: Lyt til dig selv og hvad du har brug for


Vi bruger sporingscookies på vores hjemmeside for at spore, hvordan vores hjemmeside bliver tilgået og hvilke sider du har besøgt. Ved at klikke Godkend accepterer du at vi bruger disse informationer anonymt.

Læs mere her
Godkend